Friday, December 14, 2007

Stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard pas na twee dagen verholpen

De stroomvoorziening in de Tieler- en Bommelerwaard in Gelderland is vrijdagavond rond zeven uur weer op gang gekomen nadat woensdagavond stroomkabels door een Apache-gevechtshelikopter waren geramd. Stroomvoorziening Tielerwaard en Bommelerwaard

Tuesday, December 11, 2007

Waddenzee voorgedragen als Werelderfgoed

Nederland zal de Waddenzee inderdaad voordragen voor een plaats op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het kabinet is van mening dat groei van het toerisme niet ten koste van de natuur hoeft te gaan.

Wednesday, December 5, 2007

Komt de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van Unesco

Nederland meldt de Waddenzee mogelijk aan voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het kabinet spreekt er vrijdag over. Naar verwachting zal het instemmen met de officiële nominatie van het gebied.
Waddenzee

Tuesday, November 27, 2007

Geschiedeniscanon van start in Hoogeveen

De Canon van de Nederlandse geschiedenis is dinsdag in Hoogeveen begonnen. Ongeveer dertig kinderen hebben in de Brede School De ZuiderBreedte al zingend en dansend het startsein gegeven aan de landelijke Canonkaravaan.
Geschiedeniscanon start in Hoogeveen

Sunday, November 25, 2007

Architectuurprijs voor Enschede

De gemeente Enschede heeft zaterdag de Gouden Piramide ontvangen. Deze Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap is toegekend voor de wederopbouw en herstructurering van de wijk Roombeek, die op 13 mei 2000 door de vuurwerkramp werd getroffen.

Tuesday, November 20, 2007

Wijken in regio Leiden zitten avond zonder leidingwater

Maandagavond zaten veel wijken in de regio Leiden zonder water. De problemen met het leidingwaternet in Leiden en omstreken zijn nu weer opgelost. De storing trof grote delen van Leiden, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond en delen van de Duin- en Bollenstreek.
Wijken in regio Leiden avond zonder leidingwater

Sunday, November 18, 2007

Amsterdam-Zuidoost heeft hypermodern treinstation

Prinses Máxima heeft zaterdagmiddag het nieuwe treinstation Bijlmer ArenA in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost geopend. Het station was voorheen klein en onopvallend, maar het is nu een van de grootste en modernste van Nederland met trein, bus en metro.

Sunday, November 11, 2007

Grote steden willen meer geld voor "probleemwijken"

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht maken zich zorgen dat ze onvoldoende geld van het Rijk krijgen om probleemwijken te veranderen in prachtwijken. In een brief aan de Tweede Kamer vragen ze daarom extra geld voor sociale maatregelen.
Steden willen meer geld voor probleemwijken

Friday, November 2, 2007

Kabinet geeft extra geld voor gezondheidszorg

De regering stelt meer geld beschikbaar om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken. Volgend jaar komt er 100 miljoen euro extra bij. Dat bedrag loopt op tot 160 miljoen euro aan het eind van de kabinetsperiode. Dit werd vrijdag in het journaal gezegd.
Meer geld naar gezondheidszorg

Sunday, October 28, 2007

Willem-Alexander en Maxima op bezoek in Bhutan

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn in Bhutan voor een bezoek van drie dagen. Bhutan is een koninkrijk tussen India en Tibet in de Himalaya.
Willem-Alexander en Maxima bezoeken Bhutan

Wednesday, October 17, 2007

Uden in Noord-Brabant verkozen tot groenste stad van Nederland

Uden in Noord-Brabant mag zich komend jaar de groenste stad van Nederland noemen, Beek-Ubbergen in Gelderland heeft de titel groenste dorp gekregen. De uitslag van de groencompetitie Entente Florale 2007 werd woensdag bekendgemaakt in Amersfoort.
Uden verkozen tot groenste stad

Friday, October 12, 2007

Schiphol blijft toch in handen van de overheid

De luchthaven Schiphol in de gemeente Haarlemmermeer blijft voor 100 procent in handen van de overheid. Eerst wilde de regering de luchthaven naar de beurs toe sturen, maar daar kiest het kabinet nu dus toch niet voor.

Friday, October 5, 2007

De zogenoemde probleemwijken

Dit zijn ze dan, de zogenoemde probleemwijken. Ze zijn zo vaak in het nieuws, maar om welke probleemwijken gaat het dan precies?
De zogenoemde probleemwijken

Sunday, September 30, 2007

Meeste zaden die men plant komen niet uit

Deze week was er schokkend nieuws over bloemen. Uit een onderzoek in Engeland is gebleken dat 99 procent van al het bloemenzaad dood is. Slechts één procent van de bloemenzaadjes die men bijvoorbeeld in de tuin uitstrooit en liefdevol plant, komt maar uit.
Bloemen en planten

Saturday, September 22, 2007

Amersfoort "Groenste Stad" van Europa

Amersfoort in de provincie Utrecht mag zich een jaar lang “de groenste stad” van Europa noemen. De gemeente won in Groot-Brittannië de Entente Florale, een Europese wedstrijd.
Amersfoort de Groenste Stad

Tuesday, September 18, 2007

Water was weg in de Kop van Noord-Holland

In de Kop van Noord-Holand is de drinkwatervoorziening weer hersteld. Ruim een half miljoen mensen zaten een groot deel van de maandagavond zonder water uit de kraan. Dat kwam door een lek in een hoofdtransportleiding in Hoorn.
Kop Noord-Holland heeft weer water

Friday, September 7, 2007

Beleid openbaar vervoer in grote steden vrijgegeven

Stadsregio’s mogen toch zelf beslissen of ze het stadsvervoer aanbesteden. Dit is een wens van de Tweede Kamer waarin staatssecretaris Huizinga nu voldoet.

De steden mogen zelf weten of ze de exploitatie van de trams, bussen en metro’s gunnen aan de huidige vervoerders of dat andere bedrijven mogen meedingen.

De staatsecretaris zei eerder dat ze sterk hecht aan een verplichte aanbesteding, onder meer omdat het niet consequent is om de regelgeving nu weer te veranderen. Huizinga is nu toch gezwicht voor de druk uit de tweede Kamer.

Utrecht heeft het openbaar vervoer al geprivatiseerd. De andere grote steden kunnen nu zelf een beslissing nemen.

De hamvraag is wat dit voor de verbindingen gaat betekenen?

Friday, August 24, 2007

Woningcorporaties blijven tegen wijkfonds probleemwijken

De woningbouwcorporaties weigeren definitief mee te betalen aan een fonds van minister Wouter Bos voor de aanpak van de probleemwijken. Dat is de uitkomst van een raadpleging die koepelorganisatie Aedes onder haar leden heeft gehouden.
Woningbouwcorporaties tegen wijkfonds probleemwijken

Sunday, August 19, 2007

Bezorgdheid over hooikoorts om ambrosiaplant

Het ministerie van Landbouw maakt zich zorgen over de verspreiding van de ambrosiaplant. Die is de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts in de VS en Zuid-Europa.
Bezorgdheid ministerie Landbouw om hooikoorts door ambrosiaplant

Sunday, August 12, 2007

Steunpunten Roercenter aan Roerkade in Roermond vertoont scheuren

In Roermond in de provincie Limburg heeft de brandweer in de nacht van vrijdag op zaterdag twee verdiepingen in een appartementencomplex aan de Roerkade moeten stutten.

Een steunpunt van een verbindingsbalk tussen de parkeergarage en de woonflat van winkelcentrum Roercenter vertoonde scheuren. Bewoners hebben daarop de brandweer gewaarschuwd.

Er bleek voor de woningen of de parkeergarage geen risico te bestaan. De brandweer heeft dan ook niet overwogen de bewoners te evacueren.

Het steunpunt voor de balk is waarschijnlijk door vochtinwerking gaan scheuren. Maar die scheuren kunnen niet doorwerken in de feitelijke constructie van de parkeergarage of de woningen omdat het om een onafhankelijke verbindingsconstructie tussen parkeergarage en woningcomplex gaat.

De situatie is nu veilig, maar het blijft toch wel een griezelige situatie, wanneer steunpunten van verbindingsbalken van je woning opeens scheuren vertonen. Ik wil er echt liever niet aan denken.

Sunday, August 5, 2007

120.000 bezoekers op boekenmarkt Deventer

Een favoriete trekpleister was voor veel mensen ook dit jaar weer de boekenmarkt in Deventer in de provincie Overijssel. Deze heeft zondag 120.000 belangstellenden getrokken. Volgens de organisatie waren dit er door de warmte iets minder dan vorig jaar.

De “Deventer Boekenmarkt” is de grootste boekenmarkt van Europa. De eerste bezoekers meldden zich al om 07.00 uur voor de 19e editie van dit jaarlijks terugkerende boekenfestijn op de eerste zondag van de maand augustus.

Een van de grootste attracties dit jaar was een boekhandel aan de Keizerstraat, waar de Athenaeumbibliotheek speciaal voor de boekenmarkt het eerste ooit in Deventer gedrukte boek tentoon had gesteld.

Van het werk uit 1477 zijn wereldwijd nog maar vijf exemplaren in omloop en meer dan
drieduizend mensen kwamen hier een kijkje in nemen.

Volgend jaar, op zondag 3 augustus, wordt er een extra feestelijk tintje gegeven aan de 20e boekenmarkt van Deventer.

Saturday, August 4, 2007

Waterschappen houden rekening met de natuur

Waterschappen werken op plaatsen waar beschermde soorten voorkomen volgens de Gedragscode Flora- en Faunawet. Hierin zijn voorkeursperioden aangegeven voor werkzaamheden.

Om rekening te houden met deze gedragscode worden tijdens het onderhoud, zoals maaien, bepaalde plekken ontzien. Het gaat dan om locaties met bijzondere soorten planten en dieren.

Zo zijn er perioden waarin alleen in uiterste noodzaak en met voorzorg onderhoud uitgevoerd wordt aan de waterwegen. De redenen hiervoor zijn broedende vogels en vissen en amfibieën die eitjes afzetten.

En dit is maar goed ook, want een goede zorg voor de natuur is niet alleen uitstekend voor de flora en de fauna, maar ook uitstekend voor de mensen.

(TS)

Zwemmen in Maasplassen is weer vertrouwd

Het advies om niet in de plassen van de Maas te zwemmen is ingetrokken. De overheid gaf dit dringende advies gisterenavond laat omdat er bij Eijsden in het zuidwesten van Limburg dode vissen in de Maas waren gevonden.

Een bedrijf bij Luik had per ongeluk een bestrijdingsmiddel in de rivier geloosd. Dat gebeurde dinsdag al, maar is pas donderdag gemeld bij de milieupolitie van België. Onderzocht wordt waarom de melding zo laat binnenkwam.

Uit metingen is nu gebleken dat de concentraties gif zijn afgenomen. Het advies om geen vis uit de Maas te eten blijft van kracht. Het waterleidingsbedrijf van Limburg haalt ook geen Maaswater binnen.

Friday, August 3, 2007

Ernstige verontreiniging van Maas

De overheid geeft het advies om niet in de rivier de Maas te gaan zwemmen. Ook wordt afgeraden er vissen te gaan vangen en die op te eten. De rivier is ernstig vervuild met twee soorten bestrijdingsmiddelen.

Zowel in België, als bij Eijsden in de provincie Limburg, drijven veel dode vissen in de rivier. De waterleidingmaatschappij in Limburg heeft de drinkwaterwinning uit de Maas gestaakt. Maandag worden nieuwe metingen verricht. Tot die tijd is er voldoende drinkwatervoorraad.

De vervuiling is ontstaan bij Ougrée, een voorstad van de Belgische stad Luik. Er wordt vermoed dat het gif in de rivier is geloosd door een bedrijf dat bestrijdingsmiddelen maakt.

Bij Eijsden is de Maas even grensrivier tussen Nederland en België, maar bij Maastricht heeft de Maas Nederlands grondgebied aan weerszijden.

Thursday, August 2, 2007

Nieuwe antenne voor zendermast Lopik in IJsselstein

Op het topje van de hoogste toren van Nederland is een nieuwe antenne geplaatst. Deze digitale televisiezendantenne van KPN staat op de 375 meter hoge zendmast Lopik in de gemeente IJsselstein in de provincie Utrecht.

De toren, die officieel Gerbrandytoren heet en vernoemd is naar oud-minister-president mr. P.S. Gerbrandy, is zelfs hoger dan de Eiffeltoren in Parijs.

Onder grote belangstelling is met een helikopter de oude zendmast weggehaald. De antenne weegt 8000 kilo. Vervolgens hebben Zwitserse deskundigen, eveneens per helikopter, de nieuwe antenne geplaatst.

Montage vanaf een hijskraan zou te veel risico’s met zich mee hebben gebracht.

Voor het werk waren twee dagen gepland, maar de wind en het zicht waren de specialisten uit Zwitserland gunstig gezind om de spectaculaire klus in een dag te klaren.

De zender is genoemd naar de gemeente en plaats Lopik, in de Lopikerwaard, in de provincie Utrecht.

Maar vanaf 1998 is met de start van de IJsselsteinse nieuwbouwwijk Zenderpark de toren onderdeel geworden van de bebouwde kom van IJsselstein door een gemeentelijke herindeling

Wednesday, August 1, 2007

Bewoners Bos en Lommer krijgen naheffing

In Amsterdam moeten bewoners van het Bos en Lommerplein alsnog belasting betalen over de onkostenvergoeding die ze kregen toen ze hun woningen moesten verlaten.

In juli 2006 verlieten de bewoners hun onderdak vanwege instortingsgevaar. De gemeente Amsterdam gaf een dagvergoeding en betaalde de kosten voor een hotel aan de getroffen mensen.

De belastingdienst ziet de vergoeding als inkomen. De dienst eist dat de bewoners het melden bij hun aangifte inkomstenbelasting.

De gemeente Amsterdam zag de schadeloosstelling als een gift, maar de fiscus wil een naheffing opleggen.

De vraag is of de bewoners hier actie tegen kunnen ondernemen?

Sunday, July 29, 2007

Zomercarnaval Rotterdam drukste evenement dit weekeind

Dit weekeind waren er festijnen in het land die veel bezoekers trokken. De meeste mensen kwamen af op het Zomercarnaval in Rotterdam.

Volgens de organisatie van het Caribische festival waren er zaterdag 900.000 mensen op de been in het centrum van de Maasstad.

Maar ook de kermis in Tilburg, en de Zwarte Cross in de Achterhoek ontvingen veel publiek.

Zwarte Cross trekt bijna 100.000 mensen

De Zwarte Cross in de Achterhoek trok afgelopen weekeind meer bezoekers dan ooit. Er kwamen 93.000 mensen af op het jaarlijks terugkerende evenement. Vorig jaar kwamen er 78.000.

Er werd een grote hoeveelheid bier gedronken, maar het feest liep niet uit de hand.

Kermis Tilburg trekt meer dan miljoen bezoekers

De kermis in Tilburg heeft een topjaar beleefd. De afgelopen negen dagen trok de kermis 1,2 miljoen bezoekers. Gisteren waren het er 200.000, waarmee het een van de drukste zaterdagen was in de geschiedenis van de kermis.
Kermis Tilburg trekt meer dan miljoen bezoekers

Friday, July 27, 2007

Huizen in Blaricum het duurst van Nederland

Als het om de aankoop van een huis gaat dan is Blaricum in Noord-Holland de duurste gemeente van Nederland. Een gemiddeld huis kost daar 723.317 euro. Dit blijkt uit een onderzoek van de woningsite Dimo.nl.

Na Blaricum komt het nabijgelegen Laren en op de derde plaats staat Wassenaar in Zuid-Holland in de top van de gemeenten waar de huizen het duurste zijn.

Eerder stond Bloemendaal op de eerste plaats, maar die gemeente is het afgelopen half jaar uit de top 3 gestoten.

Voor de goedkoopste woningen in Nederland moet men in de gemeenten Delfzijl en Pekela in de provincie Groningen zijn. In Delfzijl kost een huis gemiddeld 142.384 euro. Pekela is de op een na goedkoopste gemeente met een gemiddelde van bijna 148.000 euro per huis.

Gemiddeld kost een huis nu 248.000 euro in Nederland. Dat is 2,2 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2007.

Miljoenen kinderen sterven door vervuiling milieu

In een rapport van de VN-Wereldgezondheidsorganisatie staat dat er jaarlijks vier miljoen kinderen onder de vijf jaar sterven door de milieuvervuiling. Het is voor het eerst dat de VN hierover cijfers publiceert.
Miljoenen kinderen sterven door vervuiling milieu

Thursday, July 26, 2007

Groningen prettigste stad om te wonen in Europa

Uit een onderzoek van de Europese Commissie onder bewoners van 75 Europese steden blijkt dat inwoners van Groningen het meest tevreden zijn over hun stad.
Groningen favoriet bij Groningers in Europa

Zomercarnaval in Rotterdam en op televisie

Ook dit jaar is er weer het Zomercarnaval in Rotterdam. De NPS/NOS zenden dit jaar de drieëntwintigste editie van het Zomercarnaval vanuit Rotterdam in drie rechtstreekse uitzendingen uit.
Uitzendingen op televisie over Zomercarnaval in Rotterdam

Wednesday, July 25, 2007

Wijken Alphen aan den Rijn ochtend zonder drinkwater

Alphen aan den Rijn in de provincie Zuid-Holland heeft deze ochtend een tijdje zonder drinkwater gezeten. Er was een pomp kapot.

Waterleidingbedrijf Oasen heeft de stroring rond negen uur kunnen verhelpen. De inwoners krijgen nog wel het advies om het water voor consumptie drie minuten te koken.

Alphen aan den Rijn is een stad en een gemeente die ligt aan de Oude Rijn tussen Ter Aar, Bodegraven, Gouda en Leiden.

Buiten de stad zelf telt de gemeente ook nog de dorpen Aarlanderveen en Zwammerdam. Er wonen ongeveer 70.000 mensen.

Tuesday, July 24, 2007

Storm langs de kust richt veel schade aan

Op campings langs Nederlandse kust zijn dinsdag tientallen tenten omgewaaid door de plotseling opgestoken storm. Er zijn meldingen van schade van Zeeuws Vlaanderen tot en met Texel.

In Veere in Zeeland waaide de tent van Circus Renz Berlin om. Twee grote tenten van de scouting uit het Belgische Turnhout zijn in Brouwershaven in de gracht gewaaid. In Retranchement zijn 120 kramen voor een rommelmarkt omvergeblazen.

In Zoetermeer, Gouda, Leiden, Lisse en den Haag in de provincie Zuid-Holland vielen bomen om. De gemeente Katwijk heeft de toeristenmarkt van dinsdag afgezegd want het werd te gevaarlijk.

Langs de kust waaide er een stormachtige wind van kracdht 7 tot 8. Volgens het KNMI komt zo’n wind in deze tijd van het jaar niet vaak voor.

Friday, July 20, 2007

Hema dreigt Mediamatic met juridische stappen

De Hema dreigt de cultuurinstelling Mediamatic met juridische stappen omdat de organisatie bezig is met het project El Hema, waarbij het warenhuis in een Arabisch jasje wordt gestoken.

De oosterse versie van het warenhuis heeft bijvoorbeeld een Arabische Jip en Janneke en voordelige hoofddoekjes. Verder komt er halal rookworst. Halal is wanneer een product goed is gekeurd volgens de Arabische normen en waarden.

Mediamatic wil met het project het integratiedebat stimuleren.

Omdat veel mensen de Hema als typisch Nederlands beschouwen, vindt Mediamatic het interessant om het warenhuis in een Arabische context te plaatsen. De Hema vindt het volstrekt onaanvaardbaar, ook omdat het tot naamsverwarring leidt.

Mediamatic zegt een klantgericht bureau te zijn dat gespecialiseerd is in het ontwerpen en ontwikkelen van sociale netwerkproducten, “communities” en koppelingen met de fysieke wereld.

El Hema is een project van Stichting Mediamatic, een zusterorganisatie van Mediamatic. Deze organiseert verder tentoonstellingen, workshops, lezingen en een online databestand over nieuwe media en cultuur.

Het vermoeden bestaat dat Mediamatic aandacht wil voor het bedrijf, of op de een of andere wijze geld wil verdienen aan de merknaam Hema.

Het komt wel vaker voor, dat mensen of organisaties merknamen willen gebruiken van anderen, of die gewoon stelen.

Wednesday, July 18, 2007

Bomen in Schinveld onrechtvaardig gekapt

Zes hectare van het Schinveldse Bos in de provincie Limburg is vorig jaar ten onrechte gekapt. Dat oordeelt de Raad van Staten in een bodemprocedure waartegen geen beroep mogelijk is.

Het ministerie van Defensie, dat eigenaar van het bos is, mag niet doorgaan met de bomenkap. De gemeente Onderbanken, waar Schinveld onder valt, heeft uitermate verheugd gereageerd, maar ook bedroefd dat er een stuk natuur onherstelbaar is vernietigd.

Volgens de Raad had het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) niet mogen besluiten tot het afzagen van de bomen.

VROM nam het besluit om de AWACS, grote vliegtuigen met een radar, veiliger te laten opstijgen en landen op de Duitse NAVO-basis in Geilenkirchen, vlak over de grens bij Limburg.

Schinveld is een landelijk gelegen dorp in de gemeente Onderbanken. Het dorp ligt tegen de grens met Duitsland.

De gemeente Onderbanken was tegen de kap van de bomen. Voor de kap kon beginnen moesten veel actievoerders die ook tegen de kap van het bos waren uit het bos worden gehaald.

Het gemeentebestuur laat in een reactie weten “uitermate verheugd” te zijn met de uitspraak die de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State deze ochtend heeft gedaan.

De uitspraak is niet alleen van belang voor de gemeente Onderbanken, maar voor alle Nederlandse gemeenten omdat de belangen van gemeentes worden erkend en de rijksoverheid een gemeente niet zomaar kan overvallen met een besluit.

Het vervelende is wel dat nu een deel van al die prachtige bomen is gekapt, en hoe krijgen we die ooit weer terug? Want de gemeente laat weten dat door de kap van 6 hectare bos een stuk natuur onherstelbaar is vernietigd.

Tuesday, July 17, 2007

Kampeerders Texel opgevangen in kazerne

Tientallen kampeerders zijn vannacht op Texel ondergebracht in een kazerne van het leger. Door een korte maar zware regenbui gisterenavond waren hun tenten beschadigd.

Volgens het ministerie van Defensie was sprake van een hachelijke situatie en was het niet verantwoord om de gezinnen met kinderen buiten te laten slapen.

Het eiland Texel is een gemeente in de provincie Noord-Holland. Het is het grootste Waddeneiland van Nederland. Veel mensen gaan er graag kamperen, of op Texel op bezoek.

Noodweer treft vooral Randstad maar ook rest van land

Het noodweer dat gisteren over het land trok heeft veel wijken getroffen. Vooral buurten in Zuid-Holland en Noord-Holland hebben veel last ondervonden, maar ook wijken in andere delen van het land werden geteisterd.

In onder meer Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en de Haarlemmermeer is de brandweer uren druk geweest met het leegpompen van kelders en tunnels.

De luchthaven Schiphol halveerde aan het begin van de avond het aantal vluchten in verband met de regen- en onweersbuien, dat leidde tot flinke vertragingen.

Het noodweer trok van zuid naar noord over het land, gevolgd door een tweede depressie uit België. Gisterochtend had West-Brabant al te maken met noodweer. In Putte richtte hagel veel schade aan.

Sunday, July 15, 2007

Victoria Amazonica in bloei in Utrecht

In het Universiteitsmuseum in Utrecht hebben honderden mensen de grootste bloeiende waterplant van de wereld zich zien openen. De Victoria Amazonica bloeit maar zelden.

Overdag sluit de plant de bloemen en de volgende nacht heropent de plant de bloemen. Bijzonder is dat de kleur van de bloem langzaam verandert van wit naar een steeds donkerder lichtroze tot donkerroze tot paars.

Deze leliesoort heeft een temperatuur nodig van 27 tot 30 graden. De plant is inheems en komt voor in het Amazone-gebied in stilstaand of langzaam stromend water in Brazilië, Colombia, Guyana en Peru.

In Nederland is er verder een exemplaar van de plant te bezichtigen in de Hortus Botanicus in Leiden en de Hortus Botanicus in Amsterdam. Maar in Utrecht staat de plant nu twee nachten in bloei.

Dit is natuurlijk heel leuk nieuws voor de mensen in de wijken rondom de Hortus Botanicus in Utrecht, want als die de plant willen zien bloeien, hoeven ze daarvoor niet zo ver te reizen.

Saturday, July 14, 2007

Aedes blij met uitstel besluit over probleemwijken

De woningcorporaties zijn gelukkig dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over financiering van de aanpak van probleemwijken. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zegt dat er nu meer tijd is om nieuwe voorstellen te bekijken.

De ministerraad wil dat de woningbeheerders meebetalen aan het opknappen van de 40 wijken in het land. Minister Bos verwacht van de corporaties 750 miljoen euro per jaar voor een fonds om de wijken op te knappen.

De corporaties zijn tegen zo’n fonds en eisen meer zeggenschap over hun geld. Na de zomervakantie praten de partijen verder. Bos dreigt Aedes met een heffing als de onderhandelingen mislukken.

Aedes zegt uit te kijken naar de start van de onderhandelingen met het kabinet om tot een akkoord over de investeringen van de corporaties in die wijken te komen.

Eerder heeft minister Vogelaar van VROM verklaard dat ze probleemwijken om wil vormen tot prachtwijken, en eigenlijk liever van het woord probleemwijk af wil.

Friday, July 13, 2007

Goed nieuws voor alle wijken en het milieu

Vandaag heeft de regering besloten dat de subsidie op het produceren van duurzame energie terugkeert. Bedrijven krijgen een bijdrage voor investeringen in de opwekking van groene stroom.

Dit is een van de besluiten die het kabinet heeft genomen in de laatste vergadering van het zomerreces. Verder worden onder meer auto’s die op LPG rijden goedkoper, en de tandarts komt voor iedereen tot 22 jaar in het basispakket. Nu is de grens nog 18 jaar.

Verder heeft het kabinet besloten dat een paspoort aangevraagd kan worden in een gemeente naar keuze. Burgers kunnen over drie jaar kiezen voor een gemeente waar het paspoort goedkoper is of waar het loket langer open is.

Wie weet beslist het kabinet volgend jaar wel dat een paspoort voortaan gewoon besteld kan worden in de wijk waar men woont? Dat zou helemaal gemakkelijk zijn.

Door deze besluiten zullen de wijken er waarschijnlijk wel op vooruit gaan. Het kabinet toont in elk geval aan dat het aan de mensen denkt. Want als de voorzieningen voor de mensen beter worden, gaan de wijken er ook altijd op vooruit.

Wednesday, July 11, 2007

Rollator blijft in basispakket van ziektekostenverzekering

Rollators en looprekken blijven in het basispakket. Het College voor Zorgverzekeringen adviseerde minister Klink kort geleden deze hulpmiddelen uit het pakket te halen, wat 10 miljoen euro aan besparingen zou opleveren.

Maar volgens Klink gaat het om een belangrijke voorziening voor een grote groep mensen. Andere aanbevelingen van het CVZ neemt de minister wel over.

Dit is natuurlijk goed nieuws voor mensen die een rollator of looprecht nodig hebben. Vaak zijn het oudere mensen die zo’n hulpmiddel nodig hebben, of mensen met een chronische ziekte of een aandoening.

Ik ben van mening dat het een heel raar voorstel was van het College voor Zorgverzekeringen, omdat het mensen die toch al een hulpmiddel nodig hebben ook nog eens veel geld zou kosten. Want niemand kiest er zelf voor zo’n hulpmiddel nodig te hebben.

Sunday, July 8, 2007

Wijken Ede en omgeving urenlang zonder water

Tienduizenden huishoudens in de wijken van de Gelderse gemeente Ede en omgeving hebben vanmorgen zonder water gezeten. Er was een breuk ontstaan in de hoofdwaterleiding.

Ede ligt op de westflank van de Veluwe en de zuidelijke Gelderse Vallei. De gemeente heeft in totaal ongeveer 110.000 inwoners.

Bijna de hele gemeente was getroffen, met name Ede zelf, en de woonkernen Bennekom en Lunteren.

Waterleidingbedrijf Vitens had enorm veel moeite het lek te vinden, omdat het onder water zat in een singel. Er werd onder meer een helikopter ingezet. Hoe de breuk in de waterleiding is ontstaan wordt nog onderzocht.

De druk op de leidingen is inmiddels hersteld en de wijken hebben weer water. De verzorghuizen en het ziekenhuis in Ede hebben geen problemen gehad, omdat die zijn aangesloten op een noodwatervoorziening.

Wednesday, July 4, 2007

Verschillen in wijken en buurten Amsterdam nemen toe

Niet alleen de verschillen tussen groepen, maar ook de verschillen tussen wijken en buurten lijken in Amsterdam toe te nemen. Dit schrijft de Telegraaf.

Terwijl de leefsituatie voor de bewoners binnen de ring van Amsterdam verbetert, is de situatie aan de randen van de stad blijvend ongunstig.

Het gaat dan om verschillende delen van de westelijke Tuinsteden, Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuidoost, gebieden die meedoen aan het kabinetsplan voor de omvorming tot ‘prachtwijken’.

Eerder verklaarde minister Ella Vogelaar van VROM dat ze van de naam “probleemwijken” af wilde. Wanneer ze achterstandswijken of probleemwijken om wil vormen tot prachtwijken dan dient de leefsituatie van mensen te verbeteren.

Monday, July 2, 2007

Geld voor krottenwijken in Rio de Janeiro

De Braziliaanse president Lula trekt 1,9 miljard dollar uit voor hulp aan de sloppenwijken in Rio de Janeiro. Het geld is bestemd voor straatverlichting, ziekenhuizen en scholen.

Vorige week kwamen 13 mensen om in de sloppenwijken bij een actie tegen drugshandelaren.

Eindelijk lijkt het er dus op dat er wat meer wordt gedaan voor de arme mensen in de slums van deze Braziliaanse stad.